Ciasto czekoladowe z bananami
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Masło, czekolada gorzka, jajka, cukier, mąka pszenna, banany, proszek do pieczenia – te składniki to podstawa pysznego ciasta czekoladowego z bananami. W tej kombinacji masło i czekolada tworzą bazę, a banany dodają wilgotności i naturalnej słodyczy. Połączenie prostych składników sprawia, że ciasto jest czekoladowo-bananowe, a jego przygotowanie nie sprawi trudności nawet początkującym.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Czekolada gorzka - 200 g (1 tabliczka)
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 150 g (3/4 szklanki)
- Mąka pszenna typ 550 - 140 g
- Banan - 360 g
- Proszek do pieczenia - 5 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.
- Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.
- Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.
- Do miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie ją rozmieszaj.
- Banany obierz i pokrój w plasterki. Dodaj je do ciast i dokładnie wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
- Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny