Ciasto czekoladowe wilgotne
Opublikowano: 16.08.2022 r.
Mąka pszenna, czekolada gorzka i śmietanka kremowa to główne bohaterki wilgotnego ciasta czekoladowego. Dzięki nim ciasto nabiera odpowiedniej konsystencji i bogatego, głębokiego smaku. Dodatek kawy rozpuszczalnej podkręca czekoladowy aromat, a olej rzepakowy i mleko sprawiają, że ciasto jest wyjątkowo delikatne. Oto przepis, który sprawi, że kawałek ciasta będzie prawdziwą ucztą.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Cukier - 150 g
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Soda oczyszczona - 5 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 3,2% - 200 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (1 szklanka)
- Czekolada gorzka - 200 g
- Kawa rozpuszczalna - 150 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek mały, duża miska, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
- Następnie do miski dodaj olej, jajko oraz mleko. Składniki zmiksuj na jednolitą masę.
- Do masy wlej kawę i dokładnie wymieszaj.
- Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp odrobiną mąki.
- Następnie masę na ciasto wlej do tortownicy.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut (do suchego patyczka).
- Następnie ciasto wyciągnij i pozostaw do wystudzenia.
- W rondelku podgrzej śmietankę.
- Następnie zdejmij ją z ognia, wrzuć połamaną czekoladę i pozostaw na 5 minut.
- Po tym czasie polewę dokładnie wymieszaj.
- Gotową polewą posmaruj wierzch ciasta i odstaw je w chłodne miejsce.
- Ciasto podawaj gdy polewa zastygnie.
Komentarz dietetyka
Ciasto czekoladowe wilgotne to doskonała propozycja na smaczny deser. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny