Ciasto czekoladowe Thermomix
Opublikowano: 01.04.2023 r.
Masło, jajka, cukier, gorzka czekolada i mąka pszenna – to podstawowe składniki, które sprawią, że twoje ciasto czekoladowe z Thermomixa będzie nieziemsko pyszne. Szybkie w przygotowaniu, z intensywnym, czekoladowym smakiem, idealne na każdą okazję. Intensywny smak czekolady w połączeniu z miękką, wilgotną konsystencją ciasta – czego chcieć więcej?
Składniki dla 5 porcji:
- Masło - 150 g (3/4 kostki)
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 200 g
- Czekolada gorzka - 250 g
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tortownica 22 cm, thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Tortownicę natłuść masłem.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C.
- Do naczynia włóż czekoladę i rozdrobnij 5 sekund/ obroty 7.
- Następnie do naczynia dodaj masło i ustaw 3 minuty/ 60°C/ obroty 2.
- Po tym czasie do naczynia miksującego dodaj mąkę, cukier jajka oraz szczyptę soli. Składniki wymieszaj 15 sekund/ obroty 5.
- Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy.
- Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Komentarz dietetyka
Ciasto czekoladowe Thermomix to doskonała propozycja na szybkie w przygotowaniu ciasto. Wypiek jest dość kaloryczny, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny