Ciasto czekoladowe na oleju
![ciasto czekoladowe na oleju Czekoladowe ciasto na talerzu](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/49/4955/main-l_l.webp)
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Olej rzepakowy, czekolada deserowa i jajka – te składniki tworzą bazę pysznego ciasta czekoladowego na oleju. Dodaj jeszcze cukier i mąkę pszenną, by uzyskać idealnie wilgotny i aromatyczny wypiek. To ciasto zadowoli każdego miłośnika czekolady – intensywne, bogate w smaku, a przy tym proste do zrobienia.
Składniki dla 10 porcji:
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Czekolada deserowa - 200 g (1 tabliczka)
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g (1 szklanka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.
- Do rondelka włóż połamaną czekoladę i roztop ją.
- Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.
- Do masy wlewaj małymi partiami olej, cały czas ubijając.
- Do miski z ciastem przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
- Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny