Ciasto czekoladowe na maślance
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Maślanka, kakao, jajka, cukier i olej rzepakowy – to składniki, które kryją w sobie tajemnicę pysznego ciasta czekoladowego na maślance. Kluczowe jest tutaj połączenie aksamitnej maślanki z intensywnym smakiem kakao, a jajka i cukier dodają mnóstwo puszystości i słodyczy. Idealne połączenie na szybki deser!
Składniki dla 10 porcji:
- Maślanka 1% - 250 g
- Cukier - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 375 g
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 125 ml
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Kakao 16% (proszek) - 60 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka i utrzyj je razem z cukrem.
- Następnie wlej maślankę, olej oraz cukier.
- Wszystko razem wymieszaj przy pomocy miksera.
- Następnie przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a także kakao i ponownie zamieszaj mikserem.
- Gotową masę przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny