Ciasto czekoladowe bez mąki
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Czekolada deserowa, jajka, masło i cukier – to podstawowe składniki przepisu na pyszne ciasto czekoladowe bez mąki. Bogata w czekoladowy smak i delikatna konsystencja tego ciasta zadowoli każdego miłośnika słodkości. A najlepsze jest to, że przygotowanie jest proste i zajmie Ci niewiele czasu!
Składniki dla 10 porcji:
- Czekolada deserowa - 400 g (2 tabliczki)
- Jajko - 5 szt.
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Cukier - 150 g (3/4 szklanki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek
Przepis krok po kroku
- Białka i żółtka oddziel do osobnych naczyń.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Żółtka ubij z cukrem.
- Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.
- Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z żółtkami, cały czas ubijając.
- Do ciasta dodawaj małymi porcjami pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
- Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny