Ciasto czekoladowe bez jajek
Opublikowano: 03.01.2022 r.
Mąka pszenna, cukier, kakao i olej rzepakowy to kluczowe składniki tego przepisu na ciasto czekoladowe bez jajek. Całość dopełnia odrobina cukru wanilinowego, która nadaje wyjątkowego aromatu. To naprawdę prosty sposób na puszysty i wilgotny wypiek, który zadowoli wszystkich miłośników czekolady!
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g
- Cukier - 100 g
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 łyżek)
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Cukier wanilinowy - 10 g (2 łyżeczki)
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Wszystkie suche składniki przekładamy do miski. Następnie wlewamy olej oraz wodę (250 ml) i dokładnie mieszamy składniki do połączenia za pomocą miksera. Jeśli będzie potrzeba, dolej jeszcze pół szklanki wody.
- Masę przelewamy do blaszki do pieczenia.
- Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni C lub do suchego patyczka.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk