Ciasto czekoladowe
Opublikowano: 08.04.2021 r.
Masło, czekolada gorzka, jajka i mleko - oto klucz do prostego i pysznego ciasta czekoladowego, które dosłownie rozpływa się w ustach. Idealne na każdą okazję, zwłaszcza gdy masz ochotę na coś słodkiego, co nie wymaga skomplikowanych przygotowań. Sprawdź, jak te podstawowe składniki mogą zamienić się w czekoladowe niebo.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 100 g
- Czekolada gorzka - 120 g
- Mleko 2% - 200 ml (3/4 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
- Do rondelka wrzuć masło i kostki czekolady.
- Podgrzewaj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia masła i czekolady.
- Dodaj mleko i zamieszaj.
- Do miski wbij jajka i wsyp cukier.
- Ubijaj mikserem do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy.
- Do jajek z cukrem dodaj rozpuszczoną czekoladę i mąkę.
- Miksuj mikserem na wolnych obrotach do połączenia wszystkich składników.
- Masę ciasta wlej na blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz ok. 40 min w 180 stopniach.