Ciasto cytrynowe z kremem

Opublikowano: 27.07.2025 r.
Masło, mąka pszenna, cukier, śmietanka kremowa, cytryna i mascarpone – oto kluczowe składniki pysznego ciasta cytrynowego z kremem, które z pewnością zaskoczy Twoje kubki smakowe. Idealnie połączone, tworzą niezrównaną harmonię smaków. Dodatek jajek sprawia, że ciasto jest miękkie i puszyste, a cytryna dodaje mu orzeźwiającego akcentu.
Składniki dla 12 porcji:
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 400 g (2 szklanki)
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Śmietanka kremowa 36% - 200 ml (1 opakowanie)
- Cytryna - 60 g (1 szuka)
- Mascarpone - 200 g (1/2 opakowania)
- Jajko - 4 szt.
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, foremka keksówka
Przepis krok po kroku
- Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera.
- Stopniowo wbijaj jajka, miksuj na niskich obrotach. W międzyczasie dodaj sok z cytryny, opcjonalnie skórkę.
- Do masy dodaj mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
- Całość wymieszaj i przelej ciasto do foremki. Upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.
- Serek mascarpone i śmietankę ubij na gładki krem, połącz ze skórką cytrynową i posmaruj ostudzone ciasto.
Komentarz dietetyka
Serek mascarpone możesz zamienić na wersję light, będzie się na charakteryzowała niższą zawartością tłuszczu w swoim składzie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk