Ciasto cynamonowe z jabłkami
Opublikowano: 26.01.2024 r.
Mąka pszenna, cynamon, jabłka i jajka – to właśnie te składniki tworzą magię ciasta cynamonowego. Do tego dodaj trochę cukru wanilinowego i zwykłego cukru, a także proszek do pieczenia, olej rzepakowy – i już masz spis potrzebnych rzeczy. Od tych komponentów zaczyna się kulinarna przygoda, która kończy się pysznym, aromatycznym wypiekiem.
Składniki dla 8 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Cukier wanilinowy - 10 g (1 łyżka)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 320 g (2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Cynamon - 5 g (1 łyżeczka)
- Jabłko - 400 g (4 sztuki)
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem.
- Dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na końcu dodaj cynamon, ponownie wymieszaj masę i przelej ją do foremki.
- Jabłka dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry ułóż je na wierzchu ciasta.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Drobno pokrojone jabłka możesz również wmieszać w masę ciasta, a nie układać na jego wierzchu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk