Ciasto chałwowe
Opublikowano: 27.04.2021 r.
Cukier, jajka, kakao, mascarpone i czekolada – to kluczowe składniki w przepisie na ciasto chałwowe. Słodka kompozycja kakaowego ciasta, kremowego mascarpone i delikatnej czekolady tworzy naprawdę pyszną kombinację smaków. Jeśli szukasz czegoś wyjątkowego, a jednocześnie prostego do wykonania, ten przepis jest strzałem w dziesiątkę!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 170 g (1,25 szklanki mąki)
- Mleko 1,5% - 150 ml (0,6 szklanki mleka / 13 łyżek)
- Jajko - 2 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Cukier - 100 g (0,5 szklanki)
- Masło - 100 g (0,5 kostki)
- Mascarpone - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g
- Czekolada gorzka - 50 g (0,5 tabliczki)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, garnek mały, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska
Przepis krok po kroku
- W misce zmieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Do drugiej miski dodaj masło o temperaturze pokojowej i cukier.
- Za pomocą miksera utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
- Gdy już masa będzie puszysta i jasna dodaj jajko i miksuj około 2 minuty a następnie dodaj drugie i również miksuj 2 minuty.
- Do jajek z cukrem i jajkami dodawał naprzemiennie porcję mąki i mleka. Mieszaj delikatnie szpatułką.
- Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 50 minut w temperaturze 160 stopni.
- 350 ml śmietanki przelej do garnka, dodaj chałwę waniliową i podgrzewaj ciągle mieszając do momentu aż chałwa się rozpuści.
- Śmietankę z chałwą pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Do miski dodaj ser mascarpone i ubij go mikserem przez 1-2 minuty.
- Do mascarpone dodaj śmietankę z chałwą i szybko wymieszaj, nie ubijaj.
- Wystudzone ciasto przekrój na 3 części.
- Dolną część włóż do tortownicy i wylej na nią połowę kremu.
- Na krem połóż drugi biszkopt i wylej drugą połowę kremu i przykryj ostatnią częścią.
- W 50 ml ciepłej śmietanki roztop czekoladę i polej ciasto.
- Ciasto pozostaw przez godzinę w lodówce.
Komentarz dietetyka
Ciasto chałwowe to pyszne ciasto, którego masa przygotowana jest na bazie chałwy. Zjedzenie kawałka takiego ciasta raz na jakiś czas, nawet raz w tygodniu, na pewno nie wpływanie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki