Ciasto cappuccino z biszkoptami
Opublikowano: 14.07.2021 r.
Mascarpone, biszkopty, kawa i śmietanka kremowa - to kluczowe składniki magicznego ciasta cappuccino, które zachwyci każdego miłośnika kawowych smaków. Biszkopty zanurzone w kawie, puszysta masa mascarpone z dodatkiem kremowej śmietanki i delikatna nuta kakao tworzą niezapomniane połączenie, które z pewnością zrobi wrażenie.
Składniki dla 10 porcji:
- Mascarpone - 500 g (2 opakowania)
- Biszkopty - 240 g (2 opakowania)
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 250 ml (szklanka)
- Cukier puder - 60 g (6 łyżek)
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (2 łyżki)
- Śmietanka kremowa 36% - 450 ml
- Żelatyna - 50 g (2 łyżki)
- Mleko w proszku - 70 g (1/4 szklanki)
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę biszkoptów ułóż na spodzie blachy i nasącz je połową naparu kawowego.
- Żelatynę rozpuść w 1/4 gorącej wody i odstaw do przestudzenia.
- Serek mascarpone ubij z cukrem pudrem i mlekiem w proszku.
- Śmietankę ubij na sztywno z ekstraktem waniliowym. Gdy będzie tworzyć gęsty puch, dodawaj do niej małymi partiami mascarpone, ubijając na najniższych obrotach. Całość połącz z połową naparu kawowego.
- Do kremu wlej schłodzoną żelatynę i ubijaj na najniższych obrotach. Krem przełóż na biszkopty i przykryj kolejną warstwą ciasteczek.
- Całość posyp kakao i wstaw do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.
Komentarz dietetyka
To ciasto zawiera sporo cukrów prostych, dlatego nie będzie najlepszym wyborem na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny