Ciasto cappuccino
Opublikowano: 23.08.2021 r.
Jajka, gorzka czekolada, kawa i śmietanka kremowa – to główne składniki, które sprawiają, że ciasto cappuccino jest tak wyjątkowe. Połączenie intensywnej kawy z delikatną śmietanką i czekoladą daje niepowtarzalny smak, któremu trudno się oprzeć. Szklanka cukru i trzy łyżki kakao dodają odpowiednią ilość słodyczy i głębi smaku.
Składniki dla 16 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 135 g (1 szklanka)
- Masło - 120 g (0,6 kostki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Czekolada gorzka - 50 g (0,5 tabliczki)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 50 ml (0,2 szklanki)
- Śmietana 12% - 50 g (2 łyżki)
- Mleko 1,5% - 36 ml (3 łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 1000 g
- Cukier puder - 93 g (0,75 szklanki)
- Żelatyna - 32 g (4 łyżki)
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 120 ml
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, miska
Przepis krok po kroku
- W garnku roztop masło.
- W ciepłym maśle roztop czekoladę, dodaj kakao, mleko, śmietanę i kawę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do drugiej miski wbij całe jajka. Ubijaj z cukrem na puszystą pianę przez około 5-7 minut.
- Do jajek dodaj masę czekoladową, dokładnie wymieszaj.
- Do jajek z czekoladą dodawaj partiami przesianą mąkę. Ciasto wymieszaj delikatnie aby nie było grudek.
- Ciasto czekoladowe przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz 30 minut w 160 stopniach.
- Śmietankę ubij na puszysto z dodatkiem cukru pudru.
- Ubitą śmietanę podziel na trzy części.
- Do pierwszej części dodaj 80 ml kawy z rozpuszczonymi 10,5 g żelatyny (1,3 łyżki).
- Do drugiej części dodaj 40 ml kawy z rozpuszczonymi 10,5 g żelatyny (1,3 łyżki).
- Do trzeciej części dodaj 20 ml wody, w którym rozpuszczone zostało 10,5 g żelatyny (1,3 łyżki).
- Na wystudzony spód umieszczony w formie do pieczenia wylej pierwszą część masy, pozostaw na 20-30 minut w lodówce a następnie wylej drugą część masy.
- Z trzeciej, śmietankowej masy zrób dowolne dekoracje lub wylej ją równo.
- Ciasto schłodź minimum 2 godziny.
- Ciasto możesz posypać kakao lub startą czekoladą mleczną.
Komentarz dietetyka
Ciasto cappuccino to jedna z pysznych propozycji ciast na zimno. Jest przygotowana z tradycyjnych składników dlatego warto spożywać je okazjonalnie, dzięki czemu nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki