Ciasto budyniowe
Opublikowano: 24.10.2021 r.
Mąka pszenna, budyń cytrynowy, jajka i olej rzepakowy – te składniki to podstawa naszego ciasta budyniowego. Mieszając je w odpowiednich proporcjach, uzyskasz puszyste, wilgotne ciasto o lekkim cytrynowym posmaku, które idealnie nadaje się na deser do kawy lub herbaty.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 270 g (2 szklanki)
- Cukier - 150 g (3/4 szkanki)
- Budyń (proszek) - 80 g (2 opakowania cytrynowego)
- Olej rzepakowy - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 6 szt.
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubijaj przez 10 minut na puszystą masę.
- Wciąż miksując do jajek małym strumieniem wlewaj olej.
- Dodaj proszek do pieczenia i budynie (jeśli nie masz budyniu cytrynowego dodaj budynie waniliowe lub śmietankowe i sok z połowy cytryny). Dokładnie wymieszaj.
- Do masy dodawaj po 2 łyżki mąki i dokładnie połącz każdą porcję.
- Ciasto wylej do tortownicy i piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Ciasto budyniowe jest oryginalną propozycją. Jednak tak jak wszystkie ciasta, przygotowane z tradycyjnych składników nie powinno być spożywane często i w nadmiarze aby nie wpłynęło negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki