Ciasto brzoskwiniowe

Opublikowano: 30.06.2025 r.
Jajka, jogurt naturalny i świeże brzoskwinie to kluczowe składniki tego mega pysznego ciasta brzoskwiniowego. Połączenie jajek z jogurtem tworzy ciasto o niesamowitej wilgotności, a soczyste, pokrojone brzoskwinie dodają niesamowitego smaku i aromatu. Delikatne mączne ciasto z dodatkiem cukru i wanilii sprawia, że każdy kawałek rozpływa się w ustach.
Składniki dla 10 porcji:
- Olej rzepakowy - 120 ml (pół szklanki)
- Jajko - 3 szt.
- Jogurt naturalny 2% - 250 g
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Cukier drobny - 150 g
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 małe opakowanie)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 płaska łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 2 g
- Brzoskwinie (całe, świeże) - 500 g (4 średnie sztuki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Brzoskwinie umyj, osusz, usuń z nich pestkę i pokrój w drobną kostkę.
- W jednej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
- W drugiej misce przy pomocy miksera wymieszaj jajka z dodatkiem cukru oraz cukru wanilinowego.
- Następnie do miski z jajkami dodaj jogurt oraz olej i wymieszaj do połączenia składników.
- Do masy dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia składników.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przełóż do formy i wyrównaj.
- Na cieście ułóż pokrojone brzoskwinie, zachowując odstępy.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia.
- Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ciasto brzoskwiniowe to doskonała propozycja na pyszny deser. Wypieki jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny