Ciasto bounty bez pieczenia
Opublikowano: 19.02.2022 r.
Mascarpone, wiórki kokosowe, herbatniki kakaowe i dwie tabliczki czekolady - te składniki wystarczą, żeby stworzyć oszałamiające ciasto bounty bez pieczenia. Delikatne mascarpone i pachnące kokosem wiórki w połączeniu z chrupiącymi herbatnikami oraz dwiema rodzajami czekolady tworzą niesamowity deser, który idealnie podkreśla smak kokosowej słodyczy.
Składniki dla 10 porcji:
- Żółtko jajka - 6 szt.
- Cukier - 250 g
- Mascarpone - 600 g
- Wiórki kokosowe - 300 g
- Herbatniki kakaowe - 300 g
- Czekolada gorzka - 100 g (1 tabliczka)
- Czekolada mleczna - 100 g (1 tabliczka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, blaszka do pieczenia, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- W misce umieść żółtka jaj, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.
- Do masy dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia składników.
- Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Blaszkę wyłóż folią spożywczą i na jej spód wyłóż warstwę ciastek.
- Podziel masę na dwie części i pierwszą umieść na biszkoptach.
- Masę przykryj warstwą ciastek i wyłóż drugą połowę kremu.
- Na jego wierzch wyłóż ciastka i ich wierzch polej czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi.
- Ciasto schłodź w lodówce przez około 8 godzin.
Komentarz dietetyka
Ciasto bounty bez pieczenia to słodki domowy wyrób. Ciasto zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego oraz cukru, dlatego powinniśmy je spożywać maksymalnie dwa razy w tygodniu. Ciasto nie zawiera konserwantów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny