Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Opublikowano: 11.05.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, ksylitol i truskawki – to główni bohaterowie naszego prostego, a zarazem pysznego ciasta biszkoptowego. Wyjątkowo lekkie i puszyste dzięki dodaniu proszku do pieczenia, z dodatkiem słodkich truskawek, które nadają mu letniego charakteru. To ciasto sprawdzi się doskonale na każdą okazję, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie za bardzo kalorycznego.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 130 g (1 szklanka)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 40 g (4 łyżki)
- Jajko - 4 szt. (4 sztuki)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Truskawki - 200 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Białka odziel od żółtek.
- Żółtka ucieraj z ksylitolem.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Białka ubij mikserem na sztywną, puszystą pianę.
- Ubite białka dodaj do pozostałej masy.
- Biszkopt wylej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch ułóż truskawki, umyte i pokrojone na połówki lub ćwiartki.
- Piecz ok. 40-50 min w 170 stopniach.
Komentarz dietetyka
Ze względu na wykorzystanie białej, oczyszczonej pszennej mąki ciasto nie powinno stanowić częstego, stałego elementu diety, ale w umiarkowanych ilościach raz na jakiś czas mogą sięgnąć po nie również osoby na dietach odchudzających. Aby poprawić wartość odżywczą ciasta mąkę częściowo warto zamienić na pełnoziarnistą, razową.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk