Ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki
Opublikowano: 12.03.2023 r.
Jajka, cukier, masa makowa z puszki i mąka pszenna — to kluczowe składniki, które tworzą bazę naszego pysznego ciasta biszkoptowego z masą makową. Z dodatkiem oleju rzepakowego i proszku do pieczenia uzyskamy lekką i puszystą strukturę. Tak przygotowane ciasto urozmaicamy śmietankowym budyniem i jedną pełną kostką masła, które dodadzą mu aksamitnej konsystencji.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 150 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 150 g (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia - 3 g (1 płaska łyżeczka)
- Mleko 3,2% - 125 ml (pół szklanki)
- Cukier puder - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Masa makowa - 850 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Budyń (proszek) - 40 g (śmietankowy)
- Przyprawy - aromat migdałowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miska, szpatułka, blaszka do pieczenia 25x25 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Z 4 jajek oddziel białka od żółtek.
- Białka umieść w czystej i suchej misce, ubijaj je mikserem na niskich obrotach, stopniowo zwiększając moc miksera. Białka miksuj do uzyskania sztywnej piany.
- Do ubitej piany z białej dodawaj stopniowo cukier, ciągle miksując masę (cukier powinien całkowicie rozpuścić się).
- Zmniejsz moc miksera na średnią i do białek dodaj po jednym żółtku. Następnie do masy wlej stopniowo olej i miksuj.
- Do otrzymanej masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszaj przy pomocy szpatułki.
- Masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię wyrównaj przy pomocy szpatułki i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut (do suchego patyczka).
- Biszkopt wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
- Masło roztop w garnku, dodaj do niego masę makową i ogrzewaj na średnim ogniu.
- W miseczce wymieszaj dokładnie pozostałe jajka z 3 łyżkami stołowymi mleka, kilkoma kroplami aromatu migdałowego oraz z proszkiem budyniowym.
- Mieszankę jajeczną dodaj do masy makowej w garnku, energicznie wymieszaj i gotuj do zgęstnienia masy.
- Masę makową zdejmij z palnika i pozostaw do całkowitego przestudzenia.
- W garnuszku podgrzej delikatnie mleko i rozpuść w nim cukier.
- Biszkopt wyciągnij z blaski i podziel na dwa blaty. Jeden z blatów umieść w blaszce, w której pieczone było ciasto.
- Następnie biszkopt zwilż połową mleka z cukrem i umieść na nim masę makową.
- Na masę makową połóż drugi blat biszkoptu, dociśnij i nasącz pozostałym mlekiem.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Ciasto wykonane jest z produktów zawierających gluten, dlatego nie jest wskazane dla osób na diecie bezglutenowej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny