Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Opublikowano: 16.12.2022 r.
Jajka, mąka pszenna tortowa, trochę cukru, odrobina oleju rzepakowego i oczywiście jabłka – to główne składniki na pyszne Ciasto biszkoptowe z jabłkami. Proste do zrobienia, a jaki efekt! Idealne na niedzielne popołudnie z rodziną.
Składniki dla 16 porcji:
- Jajko - 330 szt. (6 sztuk)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 240 g (1,5 szklanki)
- Cukier - 150 g (3/4 szklanki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Jabłko - 1500 g
- Przyprawy - cynamon, proszek do pieczenia, cukier
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, miska metalowa
Przepis krok po kroku
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe kawałki, wymieszaj z 50 g cukru i cynamonem.
- Oddziel białka od żółtek.
- Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodają stopniowo po 1 żółtku.
- Wyłącz mikser, dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (w 3 partiach) i wymieszaj delikatnie ciasto łyżką.
- Do masy dodaj przygotowane wcześniej jabłka, wymieszaj.
- Przelej do foremki i piecz w nagrzanym piekarniku w 170 st. C przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasto bardzo dobre, można cukier zastąpić erytrolem i będzie zdrowsze.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk