Ciasto biszkoptowe
Opublikowano: 11.02.2022 r.
Jajka, cukier, mąka pszenna i trochę oleju rzepakowego to kluczowe składniki, które sprawią, że ciasto biszkoptowe będzie puszyste i lekkie. Prosty przepis, który nie wymaga specjalnych umiejętności, a efekt końcowy zaskoczy każdego. Idealne ciasto na bazę do tortów czy innych deserów.
Składniki dla 12 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 75 g
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 125 g
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 50 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 26 cm
Przepis krok po kroku
- Jajka wyciągnij z lodówki godzinę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta.
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubijaj na sztywną pianę przez około 3 minuty.
- Dalej ubijając, dodawaj po łyżce cukru. Po każdej dodanej łyżce miksuj białka przez około minutę. (Całość potrwa około 6 minut).
- Na koniec dodaj żółtka i olej wlewając go cienkim strumieniem.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Do osobnej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
- Dodaj mąkę z proszkiem do masy z jajek, cukru i oleju. Delikatnie wymieszaj szpatułką do momentu połączenia składników.
- Wlej masę do formy i piecz przez 25 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu odczekaj około 15 minut przed wyjęciem z formy.
Komentarz dietetyka
Biszkopt jest wypiekiem łatwostrawnym, dlatego może być spożywany nawet przez małe dzieci.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk