Ciasto biszkoptowe

Opublikowano: 11.02.2022 r.
Jajka, cukier, mąka pszenna i trochę oleju rzepakowego to kluczowe składniki, które sprawią, że ciasto biszkoptowe będzie puszyste i lekkie. Prosty przepis, który nie wymaga specjalnych umiejętności, a efekt końcowy zaskoczy każdego. Idealne ciasto na bazę do tortów czy innych deserów.
Składniki dla 12 porcji:
- Jajko - 4 szt.
 - Cukier - 75 g
 - Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 125 g
 - Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
 - Olej rzepakowy - 50 ml (4 łyżki)
 - Przyprawy - cukier
 
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 26 cm
 
Przepis krok po kroku
- Jajka wyciągnij z lodówki godzinę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta.
 - Oddziel białka od żółtek.
 - Białka ubijaj na sztywną pianę przez około 3 minuty.
 - Dalej ubijając, dodawaj po łyżce cukru. Po każdej dodanej łyżce miksuj białka przez około minutę. (Całość potrwa około 6 minut).
 - Na koniec dodaj żółtka i olej wlewając go cienkim strumieniem.
 - Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
 - Do osobnej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
 - Dodaj mąkę z proszkiem do masy z jajek, cukru i oleju. Delikatnie wymieszaj szpatułką do momentu połączenia składników.
 - Wlej masę do formy i piecz przez 25 minut (do suchego patyczka).
 - Po upieczeniu odczekaj około 15 minut przed wyjęciem z formy.
 
Komentarz dietetyka
Biszkopt jest wypiekiem łatwostrawnym, dlatego może być spożywany nawet przez małe dzieci.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk