Ciasto bezowe
Opublikowano: 29.01.2022 r.
Białka jajek, cukier i maliny – to trio, które tworzy prawdziwą magię w kuchni. Ciasto bezowe to delikatność białek w połączeniu z chrupiącą słodyczą cukru, przełamaną owocowym akcentem malin. Idealne na wyjątkowe okazje, kiedy chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś naprawdę pysznym!
Składniki dla 10 porcji:
- Białko jajka - 7 szt.
- Cukier - 300 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g (2 łyżeczki)
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml
- Mascarpone - 250 g
- Maliny - 500 g
- Przyprawy - sól, sok z cytryny
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Następnie stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy dalej do momentu rozpuszczenia się cukru.
- Do gęstej i błyszczącej piany dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Ponownie całość miksujemy.
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy na niego bezę.
- Masę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ją około 5 minut w temperaturze 160 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i trzymamy ją jeszcze w piekarniku około 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia możemy opcjonalnie lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Upieczoną bezę pozostawiamy do wystudzenia.
- W misce ubijamy kremówkę na gęsty krem, następnie dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy całość do połączenia się składników.
- Gotowym kremem dekorujemy bezę. Na koniec układamy maliny.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk