Ciasto bez pieczenia
Opublikowano: 13.05.2021 r.
Herbatniki, mascarpone i śmietanka kremowa grają tu pierwsze skrzypce! Do tego dochodzi kajmak, który nadaje super słodkiego kopa, i czekolada gorzka dla kontrastu. To ciasto bez pieczenia to kombinacja smakowa, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Idealne na szybki deser bez uruchamiania piekarnika.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 300 g (1,5 paczki)
- Mascarpone - 500 g (2 opakowania)
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml (2 opakowania)
- Cukier puder - 40 g (4 łyżki)
- Kajmak - 500 g (1 opakowanie)
- Orzeszki ziemne - 90 g (3 garści)
- Czekolada gorzka - 150 g (1 duża tabliczka)
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 22x32
Przepis krok po kroku
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Na spód poukładaj herbatniki, tak by nie było żadnej przerwy.
- W dużej misce ubij 1 opakowanie śmietanki na sztywno. Dodaj do niej cukier puder i cukier waniliowy, wciąż ubijając. Dodawaj małymi porcjami serek mascarpone i cały czas ubijaj. Gotowy krem wyłóż na herbatniki i przykryj je kolejną warstwą ciastek.
- Na ciastka wyłóż masę kajmakową i posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
- W rondelku roztop gorzką czekoladę z 1 opakowaniem śmietanki.
- Wymieszaj ją bardzo dokładnie. Gotową polewę przelej na wierzch ciasta.
- Ciasto włóż do lodówki na około 4 godziny.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne desery nie powinno zbyt często gościć w menu ze względu na dużą ilość cukru. Szczególnie powinny na niego uważać osoby z cukrzycą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny