Ciasto bez jajek z budyniem
Opublikowano: 30.10.2021 r.
Masło, cukier, mąka pszenna oraz mleko to główne składniki naszego prostego ciasta bez jajek z budyniem. Dzięki nim powstaje wyjątkowo puszyste i wilgotne ciasto, które doskonale komponuje się z delikatnym kremem budyniowym. Ten łatwy przepis pozwala na przygotowanie pysznego deseru, który zachwyci każdego łasucha.
Składniki dla 8 porcji:
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Mleko 1,5% - 100 ml
- Budyń (proszek) - 1 g (2 opakowania)
- Przyprawy - cukier puder, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sito i połącz proszkiem do pieczenia.
- Cukier utrzyj z masłem i wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj mleko (może być lekko podgrzane) i ugnieć ciasto.
- Podziel ciasto na dwie części. Jedna mniejsza, druga większa.
- Mniejszą porcję odstaw do lodówki, a większą wyłóż na blachę wysmarowaną masłem.
- Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
- Przelej budyń na blachę z ciastem.
- Z mniejszej kulki zrób kruszonkę i posyp nią ciasto.
- Upiecz ciasto w 180 stopniach przez 45 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasto możesz przygotować w wersji bezglutenowej, zamieniając mąkę pszenną na wersję bezglutenową.
~ Oliwia Gawron, dietetyk