Ciasto bananowe z orzechami

Opublikowano: 21.07.2025 r.
Banan, mąka pszenna, orzechy włoskie i jajko to najważniejsze składniki tego pysznego ciasta bananowego z orzechami. Dzięki dojrzałym bananom ciasto jest wilgotne i aromatyczne, a dodatek posiekanych orzechów włoskich dodaje chrupkości. Mąka pszenna i jedno jajko zapewniają idealną konsystencję, sprawiając, że wypieki zawsze się udają.
Składniki dla 10 porcji:
- Banan - 400 g (4 sztuki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Cukier - 40 g (4 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Orzechy włoskie - 125 g (1/2 szklanki)
- Mleko 2% - 60 ml (1/4 szklanki)
- Przyprawy - soda oczyszczona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka, miska
Przepis krok po kroku
- Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem.
- Dodaj jajko, wsyp mąkę i wlej mleko, całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj proszek do pieczenia i cukier, a następnie posiekane orzechy.
- Przełóż całą masę do foremki, najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Jeśli chcesz, aby Twoje ciasto było bezglutenowe, zamień mąkę pszenną np. na mąkę gryczaną, która jest naturalnie bezglutenowa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk