Ciasto bananowe z galaretką
Opublikowano: 02.03.2022 r.
Mąka pszenna, jajka, cukier, banany i galaretka – te składniki tworzą bazę przepisu na ciasto bananowe z galaretką. Dodaj jeszcze odrobinę proszku do pieczenia, a otrzymasz pyszne, wilgotne ciasto z delikatną, bananową nutą i galaretkową warstwą na wierzchu. To doskonały przepis na każdy dzień!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 150 g
- Rodzynki - 120 g
- Wiórki kokosowe - 200 g
- Galaretka - 75 g
- Banan - 300 g (3 średnie sztuki)
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm
Przepis krok po kroku
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (500 ml) i schłodź w lodówce.
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.
- Do ciasta przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia.
- Dodaj wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszaj do połączenia składników.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
- Obierz banana ze skórki i pokrój w plastry.
- Na wierzch wystudzonego ciasta ułóż banany i zalej tężejącą galaretką.
- Schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.
Komentarz dietetyka
Ciasto bananowe z galaretką to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów. Ciasta nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz celiakię. Ciasto domowe nie zawiera konserwantów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny