Ciasto bananowe wilgotne
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Banany, olej rzepakowy i ksylitol to główni bohaterowie tego przepisu na wilgotne ciasto bananowe. Banany nadają ciastu naturalną słodycz i wyjątkową wilgotność, olej rzepakowy dodaje delikatności, a ksylitol sprawia, że deser zyskuje zdrowszy profil. To ciasto idealne na szybki podwieczorek, które zaskoczy swoją prostotą i smakiem.
Składniki dla 10 porcji:
- Banan - 360 g (3 szt)
- Olej rzepakowy - 75 ml
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 150 g
- Jajko - 1 szt.
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 275 g
- Przyprawy - cynamon, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem na płaską masę.
- Do bananów wbij jajko i rozmieszaj rózgą.
- Do składników przesiej mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do ciasta dodaj olej i zamieszaj. Następnie dodaj szczyptę cynamonu i ekstrakt waniliowy.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
- Blachę włóż do piekarnika i piecz całość przez 45 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny