Ciasto bananowe Thermomix
Opublikowano: 09.03.2022 r.
Banan, jajka i cukier to kluczowe składniki tego ciasta bananowego z Thermomixa. A jak dodasz do tego odrobinę sody oczyszczonej, mąki pszennej i szczyptę soli, to masz podstawę wypieku, który urzeka prostotą i smakiem. Orzechy włoskie dodają ciastu chrupkości, a kakao - czekoladowy aromat.
Składniki dla 12 porcji:
- Banan - 360 g (3 sztuki, dojrzałe)
- Jajko - 2 szt.
- Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Cukier - 180 g
- Orzechy włoskie - 60 g
- Kakao 16% (proszek) - 15 g
- Przyprawy - sól, cukier, soda oczyszczona
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka, thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Orzechy rozdrobnij przez 3 sekundy / obroty 5. Przełóż do innego naczynia.
- Banany obierz i usuń zewnętrzne włókna. Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Dodaj jajka i wymieszaj przez 30 sekund / obroty 4.
- Dodaj mąkę, sól, sodę oczyszczoną, mąkę, kakao oraz cukier i wymieszaj przez 10 sekund / obroty 4.
- Wsyp orzechy i wymieszaj delikatnie kopystką.
- Ciasto przelej do formy i piecz 60 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Banany to świetne źródło witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nich można witaminę A, C, E, K, witaminy z gr. B, potas, wapń, magnez czy fosfor. Każdy z tych składników ma duże znaczenie dla naszego zdrowia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk