Ciasto bananowe fit
Opublikowano: 03.01.2022 r.
Mąka owsiana pełnoziarnista, dojrzałe banany i miód to kluczowe składniki tego ciasta bananowego fit. To proste i zdrowe ciasto jest idealne, gdy chcesz zjeść coś słodkiego, ale bez wyrzutów sumienia. Masz tam jeszcze jajka, trochę oleju rzepakowego i odrobinę proszku do pieczenia, żeby wszystko ładnie wyrosło.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka owsiana pełnoziarnista - 250 g
- Banan - 400 g (3 sztuki)
- Jajko - 2 szt.
- Miód - 50 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczi)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blender, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Banana rozgnieć na miazgę za pomocą widelca lub blendera.
- Wszystkie składniki dodaj do miski z bananem. Połącz je za pomocą miksera.
- Masę przekładamy do blaszki do pieczenia.
- Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je na stałe do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk