Ciasto bananowe bezglutenowe
Opublikowano: 02.03.2022 r.
Banan, mąka ryżowa, płatki owsiane bez glutenu i kefir – te składniki tworzą pyszne i puszyste ciasto bananowe bezglutenowe. Do tego kilka jajek, cukier i soda oczyszczona, by nadać wypiekowi odpowiednią strukturę i smak. Rezultat? Aromatyczne ciasto, które z powodzeniem zastąpi tradycyjne wypieki nawet w kuchni bezglutenowej.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka ryżowa - 150 g
- Płatki owsiane - 200 g (bez glutenu, z przekreślonym kłosem)
- Jajko - 6 szt.
- Soda oczyszczona - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Banan - 400 g (4 średnie sztuki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Kefir - 250 g (1 szklanka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej masy.
- Przesiej mąkę ryżową i sodę, wymieszaj.
- W naczyniu do blendera umieść płatki owsiane, banana i kefir, rozdrobnij.
- Dodaj powstałą masę do jajek i wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasto bananowe bezglutenowe to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciasto nie zawiera glutenu. Ma jednak dość duża ilość węglowodanów prostych, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny