Ciasto bananowe bez pieczenia z bitą śmietaną
Opublikowano: 19.02.2022 r.
Banany, biszkopty, mascarpone i śmietanka kremowa – to kluczowe składniki w naszym przepisie na ciasto bananowe bez pieczenia z bitą śmietaną. Delikatna mascarpone łączy się tu z puszystą bitą śmietaną, a całość wzbogacona jest o kremowy kajmak. Te wyśmienite warstwy posypane są kakao, co daje niebiański efekt smakowy.
Składniki dla 10 porcji:
- Banan - 250 g
- Biszkopty - 70 g
- Mascarpone - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Kajmak - 120 g (4 łyżki)
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 łyżki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Biszkoptami wykładamy dno blaszki. Następnie smarujemy je kajmakiem. Banany kroimy w plasterki i układamy je na masę kajmakową.
- Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem. Do połączonych składników wlej śmietanę i ubijamy dalej. Gotową masę układamy na banany.
- Na koniec ciasto zdobimy kakao i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk