Ciasto bananowe bez jajek
Opublikowano: 16.01.2022 r.
Banan, olej rzepakowy, cukier i mąka pszenna – to właśnie te składniki grają pierwsze skrzypce w tym prostym cieście bananowym bez jajek. Dodatek ekstraktu waniliowego oraz kakao sprawia, że smak i aromat są naprawdę nieziemskie. Przygotowanie tego ciasta to bułka z masłem, a efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia!
Składniki dla 10 porcji:
- Banan - 300 g (3 sztuki)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g (1 i 1/2 szklanki)
- Ekstrakt waniliowy - 5 ml (1 łyżeczka)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Kakao 16% (proszek) - 10 g (1 łyżka)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, foremka keksówka, miska
Przepis krok po kroku
- W dużej misce rozgnieć dojrzałe banany za pomocą widelca, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Dodaj do rozgniecionych bananów olej roślinny, cukier i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj składniki za pomocą łyżki lub miksera.
- Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i sól do miski z masą bananową. Delikatnie wymieszaj składniki. Dodaj mleko i wymieszaj za pomocą rózgi.
- Wlej ciasto do przygotowanej formy.
- Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek będzie suchy. Temperatura pieczenia 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Jeśli chcesz, aby Twoje ciasto było w wersji bezglutenowej, zamień mąkę pszenną na naturalnie bezglutenową np. gryczana.
~ Oliwia Gawron, dietetyk