Ciasto bananowe bez cukru
Opublikowano: 16.01.2022 r.
Banany, suszone daktyle i jajka – to trio odpowiada za naturalną słodycz i puszystość w naszym cieście bananowym bez cukru. Dodatek oleju rzepakowego sprawia, że jest wilgotne, a mąka pszenna gwarantuje odpowiednią konsystencję. Kombinacja tych składników daje smaczny wypiek, idealny na zdrową przekąskę.
Składniki dla 10 porcji:
- Daktyle suszone - 125 g (1/2 szklanki)
- Banan - 400 g (4 sztuki)
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 60 ml (1/4 szklanki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Przyprawy - cynamon, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka, miska
Przepis krok po kroku
- Daktyle przełóż do rondelka i zalej odrobiną wody. Zagotuj i zostaw pod przykryciem.
- Zmiksuj daktyle w mikserze.
- W misce rozgnieć banany widelcem, dodaj daktyle i wymieszaj.
- Dodaj mąkę przesianą przez sitko i wymieszaj.
- Następnie dodaj jajka i wlej olej. Całość dokładnie wymieszaj i przelej ciasto do keksówki.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Zamiast mąki pszennej możesz użyć wersji naturalnie bezglutenowej np. mąka gryczana lub ryżowa. Daktyle charakteryzują się bardzo wysokim indeksem glikemicznym, dlatego są niezalecane dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk