Ciasto bananowe
Opublikowano: 21.04.2021 r.
Z dojrzałych bananów, mąki pszennej oraz masła powstaje pyszne ciasto bananowe. Potrzebujesz także jajek, cukru pudru i odrobiny kakao, by dodać mu nieco głębi smaku. Soda oczyszczona i proszek do pieczenia zadbają o jego puszystość, a szczypta soli podkreśli wszystkie smaki. To prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki dla 10 porcji:
- Banan - 260 g (2 sztuki)
- Cukier puder - 100 g (4/5 szklanki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 200 g (1 i 1/4 szklanki)
- Soda oczyszczona - 2 g (1/2 łyżeczki)
- Sól - 2 g (1/3 łyżeczki)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 łyżki)
- Masło - 100 g (1/2 opakowania)
- Jajko - 3 szt. (3 jajka rozmiar M)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Miękkie masło przełóż do miski, a następnie dodaj cukier i ucieraj całość przez ok. 10-12 min.
- Banany obierz, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do drugiej miski. Rozgnieć je widelcem i dodaj jajka. Dobrze wymieszaj.
- Mąkę przesiej przez sitko. Następnie wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
- Do miski z utartym masłem i cukrem dodaj banany z jajkami. Całość miksuj na niskich obrotach.
- Cały czas miksując, dodaj mąkę. Miksuj do momentu połączenia się składników.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej tam gotową masę.
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza i ustaw grzanie góra-dół.
- Piecz ciasto ok. 60-65 min.