Ciasto balladyna
Opublikowano: 08.01.2022 r.
Mąka pszenna, cukier, jajka, kakao, śmietanka kremowa, mascarpone, maliny i kajmak - to główne składniki ciasta Balladyna. To ciasto łączy w sobie intensywność czekolady, lekką śmietankową piankę i słodki kajmak, a wszystko to przełamane jest kwaskowatymi malinami. Idealne na letnie popołudnia czy rodzinne spotkania, z pewnością zachwyci każdego!
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 5 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (1 opakowanie)
- Mascarpone - 250 g (1 opakowanie)
- Cukier puder - 50 g (5 łyżek)
- Żelatyna - 20 g (2 łyżki)
- Galaretka - 120 g (2 opakowania)
- Maliny - 500 g
- Kajmak - 500 g (1 puszka)
- Przyprawy - sól, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka rozdziel na białka i żółtka.
- Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
- Żółtka utrzyj z cukrem za pomocą miksera, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
- Do ciasta wmieszaj delikatnie ubite białka jaj. Przelej ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
- Biszkopt ostudź i przekrój na dwa blaty.
- Przygotuj żelatynę według instrukcji na opakowaniu.
- Śmietankę zmiksuj na gładki krem, dodaj cukier puder i serek mascarpone. Następnie dodaj ostudzoną żelatynę.
- Naprzemiennie przełóż biszkopty kremem i masą kajmakową.
- Na końcu przygotuj galaretkę, wyłóż ją na wierzch ciasta, dodaj świeże maliny.
Komentarz dietetyka
Mascarpone możesz zamienić na wersję light o niższej zawartości tłuszczu i cholesterolu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk