Ciasto bajka
![ciasto bajka Kawałek ciasta bajka на talerzyku](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/49/4963/main-l_l.webp)
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Jajka, cukier, konfitura wiśniowa i budyń - te składniki sprawią, że ciasto bajka oczaruje każdego łasucha! Mieszając je z mąką, mlekiem i biszkoptami, stworzysz deser, który nie tylko cieszy oko, ale i podniebienie. Proszek do pieczenia i galaretka dopełnią całości, nadając ciastu lekkości i kształtu.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 150 g (3/4 szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Konfitura wiśniowa - 300 g (1 słoik)
- Galaretka - 140 g (2 szt)
- Budyń (proszek) - 80 g (2 szt)
- Mleko 2% - 750 ml
- Biszkopty - 150 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- Żółtka oddziel od białek.
- Żółtka ubij z cukrem.
- Do żółtek przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.
- Białka ubij i wlej małymi porcjami do pozostałych składników. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką.
- Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Galaretki zalej 3 szklankami ciepłej wody i zmieszaj je z dżemem. Całość odstaw do ostygnięcia.
- Do 3/4 szklanki zimnego mleka wsyp 2 budynie i dokładnie wymieszaj.
- Pozostałą część mleka zagotuj.
- Do gotującego się mleka wlej rozrobiony proszek budyniowy i podgrzewaj, mieszając, aż do zgęstnienia.
- Gotowy biszkopt przekrój na pół.
- Dolną część posmaruj budyniem i ułóż na niej biszkopty.
- Na biszkopty wylej galaretkę, a następnie wyłóż kolejną warstwę kremu budyniowego.
- Całość przykryj drugą częścią biszkopta.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny