Ciasto ananasowo kokosowe
Opublikowano: 05.01.2022 r.
Mąka orkiszowa, ananas w puszce, masło i wiórki kokosowe to główne bohaterzy tego ciasta, których połączenie tworzy coś naprawdę wyjątkowego. Do tego dochodzą jajka i cukier, które razem nadają wypiekowi lekkości i słodyczy. To ciasto z pewnością zaskoczy swoją soczystością i tropikalnym smakiem.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka orkiszowa - 400 g (2 szklanki)
- Jajko - 6 szt.
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Ananas w puszce - 300 g
- Wiórki kokosowe - 240 g
- Proszek do pieczenia - 20 g
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania białej masy.
- Dodaj jajka i zmiksuj.
- Przesiej mąkę orkiszową i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie.
- Ananasa pokrój w kostkę, dodaj go wraz z wiórkami kokosowymi do ciasta i wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 45-50 minut.
- Ciasto wystudź przed pokrojeniem.
Komentarz dietetyka
Ciasto ananasowo kokosowe to zdrowa alternatywa dla gotowych słodyczy. Ciasto zawiera dużą ilość błonnika. Jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Ciasto jest niskokaloryczne i świetnie sprawdza się w diecie osób odchudzających się.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny