Ciasto ambasador
Opublikowano: 24.10.2021 r.
Jajka, brzoskwinie w syropie, wiśnie i masło — to kilka głównych składników, które sprawiają, że ciasto ambasador jest tak wyjątkowe. Dzięki jajkom mamy puszysty biszkopt, brzoskwinie i wiśnie dodają owocowej nuty, a masło nadaje kremowości. Nie zapomnijmy o cukrze, który dopełnia całość, sprawiając, że ten deser jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Składniki dla 18 porcji:
- Jajko - 8 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 135 g (1 szklanka)
- Cukier - 270 g (1,3 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 27 g (4 łyżki)
- Kakao 16% (proszek) - 23 g (3 łyżki)
- Mleko 1,5% - 500 ml
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g (6 łyżek)
- Żółtko jajka - 6 szt.
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 25 g (4 łyżki)
- Brzoskwinie w syropie - 420 g (1 puszka)
- Wiśnie - 300 g
- Masło - 400 g (2 kostki)
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 18
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, rózga, miska
Przepis krok po kroku
- Do dwóch dużych misek wbij osobno żółtka i białka z 8 jajek.
- Do żółtek dodaj cukier i ubij na puszystą jasną pianę przez minimum 5 minut. Gdy masa będzie puszysta dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną.
- Białka ubij na puszystą sztywną pianę i dodawaj partiami do żółtek, delikatnie rozmieszaj każdą porcję.
- Ciasto rozdziel na dwie części i do jednej dodaj kakao i delikatnie je rozmieszaj.
- Ciasto przelej do dwóch foremek o tych samych wymiarach i piecz około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
- Do garnka wlej mleko, dodaj odrobinę ekstraktu waniliowego, żółtka oraz mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier. Całość łagodnie podgrzewaj cały czas intensywnie mieszając aż zgęstnieje. Pozostaw do wystudzenia.
- Masło ubij na puszystą masę i dodawaj po łyżce budyniu ciągle mieszając.
- Biszkopty przekrój na pół.
- Na desce połóż połówkę jasnego biszkoptu, posmaruj 1/5 kremu i wciśnij w niego połowę pokrojonych brzoskwiń z puszki.
- Na wierzch połóż połówkę biszkoptu kakaowego, porcję masy i połowę wiśni z syropu.
- Warstwę przykryj jasnym biszkoptem i czynności powtórz. Ostatnią warstwę biszkoptu kakaowego posmaruj ostatnią częścią kremu.
- Ciasto wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Komentarz dietetyka
Ciasto ambasador to niezwykle bogate w smaku ciasto. Zawiera sporo składników z tego powodu zawiera również sporo cukru. Dlatego ciasto powinno być spożywane okazjonalnie aby nie wpłynęło negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki