Ciasto a'la tiramisu z kajmakiem bez pieczenia
Opublikowano: 06.06.2021 r.
Śmietanka kremowa, mascarpone i kajmak to trio, które sprawi, że to ciasto a'la tiramisu bez pieczenia skradnie Wasze serca. Do tego trochę białej czekolady dla słodyczy i biszkopty nasączone mocną kawą, żeby przełamać te smaki. Idealne połączenie, które nie wymaga piekarnika, a smakuje jak w najlepszej kawiarni.
Składniki dla 14 porcji:
- Śmietanka kremowa 30% - 660 g
- Mascarpone - 500 g
- Kajmak - 450 g
- Czekolada biała - 400 g
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 180 ml
- Biszkopty - 150 g
- Przyprawy - kakao
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Przygotuj tortownicę. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Masa: w garnku umieść połamaną na kawałki czekoladę. Dolej do niej śmietankę i zacznij podgrzewać masę tylko do rozpuszczenia składników. Masa nie może się gotować. Ostudź całkowicie.
- Gdy masa będzie zimna dodaj do niej mascarpone. Ubijaj, ale nie za długo, ponieważ masa mogłaby się przebić. Masa nie będzie bardzo sztywna, ale podczas chłodzenia się stężeje.
- Zaparz kawę (ilość i tak można dostosować pod siebie). Nie słódź jej.
- Biszkopty namaczaj przez chwilkę i układaj połowę na dnie.
- Na namoczone biszkopty wyłóż połowę kajmaku.
- Na kajmak wylej połowę masy z białej czekolady. Posyp kakao.
- Powtórz czynność raz jeszcze - powstaną dwie warstwy.
- Całość owiń folią i wstaw do lodówki, by wszystko się schłodziło. Najlepiej na całą noc.
Komentarz dietetyka
Przepis zawiera sporo cukru i tłuszczów nasyconych. Nie jest to to dobry przepis na redukowanie kilokalorii, ponieważ deser zawiera ich sporo. Ma jednak niski indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości