Ciasto 3 bit z mascarpone
Opublikowano: 27.12.2021 r.
Kajmak, mascarpone, herbatniki i czekolada deserowa – to cztery supergwiazdy ciasta 3 bit z mascarpone, które sprawią, że będziesz chciał więcej niż jedno kawałek. To ciasto to połączenie słodkiego kajmaku, kremowego mascarpone, oraz chrupiących herbatników, a wszystko to wykończone czekoladową polewą. Brzmi pysznie, prawda?
Składniki dla 10 porcji:
- Kajmak - 400 g (1 puszka)
- Mascarpone - 250 g (1 opakowanie)
- Herbatniki - 500 g (1 opakowanie)
- Czekolada deserowa - 100 g (1 tabliczka)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Budyń (proszek) - 70 g (1 opakowanie)
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Cukier trzcinowy - 60 g (1/4 szklanki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- Foremkę wyłóż herbatnikami.
- Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzej, dodaj budyń i mieszaj do uzyskania gęstej masy.
- Na herbatniki wyłóż warstwę masy kajmakowej, znów ułóż herbatniki.
- Masło przełóż do miski i zmiksuj na puszystą pianę, dodawaj stopniowo budyń i wymieszaj.
- Masę budyniową wyłóż na herbatniki, znów ułóż warstwę herbatników.
- Serek mascarpone zmiksuj na gładki krem z cukrem pudrem, wyłóż go na warstwę herbatników.
- Zetrzyj gorzką czekoladę na wierzch ciasta i wstaw je do lodówki na minimum godzinę.
Komentarz dietetyka
Serek mascarpone w tradycyjnej wersji możesz zamienić na serek w wersji light, będzie on miał niższą zawartość tłuszczu w swoim składzie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk