Ciasto 3 bit na biszkopcie
Opublikowano: 04.10.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, cukier, masa krówkowa i śmietanka kremowa to składniki, które sprawiają, że ciasto 3 bit na biszkopcie to prawdziwa bomba smakowa! To ciasto to połączenie delikatnego biszkoptu, słodkiej masy krówkowej oraz niesamowicie puszystej śmietanki. Gorzka czekolada na wierzchu dodaje nieco wyrafinowanego smaku.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g (1 szklanka)
- Mąka ziemniaczana - 150 g (1 szklanka)
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 350 g
- Mleko 3,2% - 600 ml
- Budyń (proszek) - 40 g
- Masło - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Czekolada gorzka - 100 g
- Masa krówkowa - 200 g
- Kakao 16% (proszek) - 40 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blaszka do pieczenia 20x20 cm
Przepis krok po kroku
- Na początek oddziel białka od żółtek. Białka ubij w dużej misce na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier i ubij, aż piana zrobi się błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku.
- Przesiej mąkę pszenną wraz z kakao do masy jajecznej i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i również wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
- W między czasie ugotuj budyń, 500 ml mleka zagotuj w garnku ze 150 g cukru. Proszek budyniowy wymieszaj w 100 ml mleka i wlej do garnka, zmniejsz gaz i gotuj cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Gotową masę budyniową wystudź i gdy będzie zimna zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.
- Ciasto przekrój na 3 blaty równej grubości.
- Pierwszy z nich posłuży jako spód, wyłóż na niego masę budyniową, przykryj drugim blatem, posmaruj go masą kajmakową, przykryj ostatnim plackiem ciasta.
- Ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę. Wyłóż na wierzch ciasta i posyp startą czekoladą gorzką.
- Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.
Komentarz dietetyka
Słodkie wypieki są wyrobem zawierającym bardzo dużo kalorii w porcji. Powinny ich unikać osoby chore na cukrzycę oraz na dietach redukcyjnych. Dodatek cukru sprawia, że tego typu wypieki powinny występować w naszej diecie nie częściej niż raz w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny