Ciastka z twarogiem
Opublikowano: 02.10.2022 r.
Mąka pszenna, cukier, tłusty ser twarogowy i masło to podstawowe składniki do pysznych ciastek z twarogiem. Dodaj jeszcze jajka i proszek do pieczenia, a całość zamienisz w wyjątkowe, domowe wypieki. Ten przepis to idealne połączenie prostoty i wyśmienitego smaku, które zadowoli każdego, kto lubi tradycyjne, maślane ciastka.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Cukier - 200 g
- Jajko - 3 szt.
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Ser twarogowy tłusty - 200 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W misce umieść masło i wsyp cukier.
- Zmiksuj masło do powstania białej masy.
- Wbij jajka i zmiksuj.
- Do masy dodaj mąkę pszenną, twaróg i proszek do pieczenia.
- Zmiksuj masę na ciastka.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Na blaszkę wykładaj łyżką masę na ciastka.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15 minut.
- Ciasteczka podawaj na paterze.
Komentarz dietetyka
Ciastka z twarogiem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Ciastka przygotować można bez dodatku cukru, zamiast tego dodaj do nich ksylitol i erytrytol. Ciasteczka przygotować można z dodatkiem mąki orkiszowej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny