Ciastka z mlekiem skondensowanym
Opublikowano: 23.02.2022 r.
Masło, mleko skondensowane i kakao - to trio tworzy nieziemskie połączenie w tych ciasteczkach! Wyobraź sobie delikatność masła, słodką gęstość mleka skondensowanego i głęboki smak kakao. Idealne na słodką przerwę czy wspólne popołudnie z bliskimi. To klasyczny przepis, który nie zawiedzie.
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 600 g (3 szklanki)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 300 g
- Kakao 16% (proszek) - 60 g (6 płaskich łyżek stołowych)
- Masło - 250 g
- Proszek do pieczenia - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej pokrojone w kostkę masło, mleko z puszki, kakao i proszek do pieczenia.
- Zagnieć gładkie ciasto, owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
- Ciasto podziel na 30 równych kawałków i z każdego z nich przygotuj okrągłe ciastka.
- Na wierzchu ciastek widelcem wykonaj wzór.
- Ciastka ułóż na blasze.
- Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
Ciastka z mlekiem skondensowanym to słodki domowy wyrób. Ciastka zawierają dużą ilość cukru i szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, dlatego nie są dobrym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny