Ciastka z mąki kokosowej
Opublikowano: 05.01.2022 r.
Mąka kokosowa, jajka, ksylitol i masło orzechowe – to główne bohaterowie tych pysznych ciastek. Nawet nie podejrzewasz, jakie smaki mogą się kryć w tak prostych składnikach. Odpowiednio dobrane proporcje i dodatek kakao sprawiają, że te ciastka są wilgotne, aromatyczne i niesamowicie sycące.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka kokosowa - 140 g
- Jajko - 4 szt.
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 100 g
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Proszek do pieczenia - 20 g (bezglutenowy)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 30 g
- Masło - 50 g (ćwierć kostki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blacha
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miski, dodaj ksylitol i ubij.
- Dodaj mąkę kokosową, proszek do pieczenia, miękkie masło, masło orzechowe, kakao i wymieszaj.
- Formuj okrągłe kulki i spłaszcz je w dłoniach.
- Wyłóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 15-17 minut.
- Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Ciastka z mąki kokosowej to zdrowe ciasteczka niezawierające glutenu. Ciastka słodzone ksylitolem nie podnoszą szybko poziomu cukru we krwi. Mają niski indeks glikemiczny, więc mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny