Ciastka z ciasta francuskiego z dżemem
Opublikowano: 07.12.2022 r.
Ciasto francuskie, jajko i dżem truskawkowy – to trio, które sprawi, że Twoje podniebienie zatańczy! Wystarczy tylko parę chwil, by przygotować te pyszne, aromatyczne ciastka, idealne na każdą okazję. Prostota składników i nieskomplikowany proces sprawiają, że nawet kulinarni amatorzy poradzą sobie z tym deserem.
Składniki dla 15 porcji:
- Ciasto francuskie - 375 g (1 opakowanie)
- Jajko - 1 szt.
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 200 g
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha
Przepis krok po kroku
- Ciasto francuskie pokrój wzdłuż na 3 grube paski, a następnie pionowo na 5 części.
- Na środku każdego kwadratowego kawałka ułóż porcję dżemu.
- Rogi każdego z kwadratów połącz na środku, tworząc sakiewkę.
- Jajko roztrzep widelcem i pędzelkiem posmaruj wierzch ciasteczek.
- Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Komentarz dietetyka
Warto wybrać dżem niskosłodzony lub z ksylitolem zamiast cukru.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk