Ciastka wielkanocne

Opublikowano: 06.04.2025 r.
Mąka pszenna, żółtko jajka, zimne masło i cukier puder – oto bohaterowie naszych wielkanocnych ciasteczek! Te składniki to podstawa do stworzenia pysznych i kruchych smakołyków, które zachwycą każdego. Dodajcie te kilka prostych produktów i zobaczcie, jak z łatwością możecie upiec coś wyjątkowego na świąteczny stół!
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Masło - 100 g (zimne)
- Cukier puder - 50 g
- Przyprawy - sól, cukier z prawdziwą wanilią, lukier w pisaku, ozdoby do ciastek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, foremki do ciastek
Przepis krok po kroku
- Na stolnicę przesiej mąkę z cukrem.
- Dodaj szczyptę soli, opakowanie cukru z wanilią, pokrojone w kostkę zimne masło, oraz żółtko.
- Wszystko zacznij siekać nożem, a następnie ugniataj rękami. Zagnieć jednolite ciasto.
- Wyrobione ciasto schowaj na godzinę do lodówki.
- Nagrzej piekarnik na 180 st. C (góra-dół), a na blaszce ułóż papier do pieczenia.
- Na podsypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto, rozwałkuj cienko.
- Foremkami wycinak ciasteczka.
- Ułóż ciasteczka na blaszce w niewielkich odstępach.
- Piecz ciasteczka na złoty kolor (około 10 minut).
- Upieczone ciasteczka wyjmij na kratkę.
- Ozdób ciasteczka kolorowym lukrem i dowolnymi ozdobami.
- Odstaw na godzinę do stężenia lukru.
Komentarz dietetyka
Ciasteczka są wysokokaloryczne. Zawierają sporą ilość cukru oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości