Ciastka owsianki
Opublikowano: 17.03.2022 r.
Płatki owsiane, jajka, wiórki kokosowe, mleczko kokosowe, rodzynki - to główne składniki ciastek owsianki, które przyciągają smakiem i zapachem. Dodatkowy blask nadaje im ksylitol zamiast cukru oraz proszek do pieczenia, który sprawia, że są puszyste. Prosty przepis, który łatwo przygotować, wykorzystując te podstawowe składniki.
Składniki dla 20 porcji:
- Płatki owsiane - 400 g
- Jajko - 5 szt.
- Wiórki kokosowe - 200 g
- Mleczko kokosowe - 400 ml
- Rodzynki - 200 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 150 g
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha
Przepis krok po kroku
- Podgrzej mleko kokosowe i wsyp do niego płatki owsiane.
- Pozostaw na około 10-15 minut.
- Do wystudzonych płatków dodaj jajka, wiórki kokosowe, rodzynki, ksylitol i proszek do pieczenia.
- Wymieszaj do powstania jednolitej masy.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Formuj ciastka i układaj na blasze.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Ciastka owsianki to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciastka zawierają węglowodany złożone, które powoli podnoszą poziom glukozy we krwi. Świetnie sprawdzają się one w diecie osób chorych na cukrzycę oraz odchudzających się.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny