Ciastka owsiane z masłem orzechowym
Opublikowano: 24.02.2022 r.
Masło orzechowe, płatki owsiane, miód, jabłko i suszona żurawina to kluczowe składniki, które nadają tym ciastkom niepowtarzalny smak i apetyczną konsystencję. Masło orzechowe dodaje kremowej nuty, a miód naturalnej słodyczy. Dodatek jabłka i żurawiny sprawia, że ciastka są soczyste i pełne zdrowych, owocowych akcentów.
Składniki dla 30 porcji:
- Mleko 3,2% - 250 ml (1 szklanka)
- Płatki owsiane - 400 g
- Jabłko - 200 g (1 duża sztuka)
- Suszona żurawina - 120 g
- Jajko - 4 szt.
- Miód - 100 g
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 płaska łyżeczka)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 150 g
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha
Przepis krok po kroku
- Mleko podgrzej i zalej nim płatki owsiane.
- Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do płatków razem z żurawiną.
- Jajka wbij do miski, dodaj miód i proszek do pieczenia, ubij.
- Dodaj masło orzechowe do płatków.
- Przelej masę jajeczną i wymieszaj całość.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką wykładaj na nim ciastka.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
Ciastka owsiane z masłem orzechowym to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciastka są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Ciastka są doskonałym słodkim wyrobem dla diabetyków oraz osób na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny