Ciastka owsiane z bananem

Opublikowano: 04.07.2022 r.
Płatki owsiane, banan, jajko, mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa i masło – to główne składniki, które sprawią, że ciastka owsiane z bananem będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Idealne na przekąskę do kawy lub jako szybki zastrzyk energii w ciągu dnia. Każdy znajdzie w nich coś dla siebie!
Składniki dla 10 porcji:
- Płatki owsiane - 130 g (1 szklanka)
- Banan - 200 g (1 sztuka)
- Jajko - 1 szt.
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 40 g (3 duże łyżki)
- Masło - 30 g (3 łyżki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Banana obierz i rozgnieć widelcem. Przełóż do miski.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Łyżką wykładaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem, formując okrągłe ciasta.
- Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Jeśli chcesz przygotować ciastka całkowicie bezglutenowe, wybierz płatki i mąkę oznaczone symbolem przekreślonego kłosa, który gwarantuje brak zanieczyszczeń glutenem.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk