Ciastka owsiane czekoladowe

Opublikowano: 19.07.2025 r.
Płatki owsiane, cukier trzcinowy, aromatyczna czekolada deserowa i chrupiące orzechy laskowe - to esencja naszych pysznych ciastek owsianych. Te składniki łączą swoje siły, by stworzyć smaczną, zdrową przekąskę, idealną na każdą porę dnia. Masło i jajko dodadzą delikatności, a szczypta soli i soda oczyszczona sprawią, że ciastka będą idealnie kruche i wyjątkowo smaczne.
Składniki dla 10 porcji:
- Płatki owsiane - 250 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 160 g (1 szklanka)
- Cukier trzcinowy - 60 g (1/2 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Masło - 50 g
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Sól - 1 g (szczypta)
- Czekolada deserowa - 100 g (1 tabliczka)
- Orzechy laskowe - 30 g (3 łyżki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska
Przepis krok po kroku
- W dużej misce ubij masło z cukrem trzcinowym i brązowym cukrem na puszystą masę.
- Dodaj jajko, dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj suche i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj płatki owsiane, posiekaną czekoladę i orzechy.
- Uformuj kulki z ciasta w ręce i rozłóż na blaszce, lekko rozpłaszczając.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 10-12 minut, w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Ciastka możesz przygotować z dodatkiem dowolnej czekolady i rodzaju orzechów.
~ Oliwia Gawron, dietetyk