Ciastka owsiane
Opublikowano: 13.05.2021 r.
Płatki owsiane, masło i czekolada deserowa – to tylko niektóre z najważniejszych składników w naszych ciastkach owsianych. Dodaj jeszcze jajka i trochę proszku do pieczenia, a uzyskasz idealne połączenie smaków. To prosta, ale pyszna przekąska, która zadowoli każdego miłośnika zdrowych słodkości.
Składniki dla 6 porcji:
- Płatki owsiane - 200 g (1,5 szklanki)
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Czekolada deserowa - 50 g (pół kostki)
- Nasiona słonecznika - 30 g (3 łyżki)
- Cukier puder - 10 g (1 łyżka)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 40 g (2 łyżki)
- Jajko - 2 szt.
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyzeczka)
- Przyprawy - cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- W małym rondelku roztop masło.
- Do dużej miski wsyp płatki owsiane, mąkę, nasiona słonecznika, cukier puder i waniliowy i proszek do pieczenia. Wbij jajka i zetrzyj czekoladę. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj rękami.
- Z masy owsianej uformuj małe, spłaszczone ciasteczka.
- Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnika.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Te ciastka są dobrym wyborem, mają sporo błonnika, są sycące i nie mają dużego dodatku cukru.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny